Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğinin katkılarıyla; “Bulgaristan’da Ticaret ve Yatırım Fırsatları” konulu ortak yatırım forumu düzenledi. Büyükelçi Süleyman Gökçe, Türkiye’nin Bulgaristan’ın üçüncü büyük ticari ortağı olduğuna dikkat çekerken, Türk yatırımcılar için birçok avantajı bünyesinde barındıran Bulgaristan’a yatırım yapmaya çağırdı.
Başkent Sofya’daki foruma; T.C Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, DEİK Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Osman Ak, BULTİŞAD Başkanı Fikret İnce ve iki ülkeden yaklaşık 200 iş adamı katıldı.
BULTİŞAD Başkanı Fikret İnce, “Türk iş dünyasına Bulgaristan’daki yatırım olanaklarını tanıtmak istiyoruz. Bulgaristan’ın yatırım açısından birçok avantajı var, örneğin vergi politikasının Avrupa’nın en iyi politikası olduğunu söyleyebiliriz.” dedi. İki ülkenin, köklü tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğuna da dikkat çeken İnce, Bulgaristan’ın Türk yatırımcılar için çok uygun bir ülke olduğunu belirtti.
Bulgaristan’daki yatırım fırsatları hakkında Türk yatırımcıların bilgilendirilmesinin önemli olduğunu belirten, DEİK Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Osman Ak, düzenlenen forumun önemine dikkat çekti. DEİK Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Ak, ticaret hacminin artırılması açısından Bulgaristan-Türkiye sınırındaki tır kuyruklarının azaltılmasının iki ülke makamlarının ele alması gereken en önemli konulardan biri olduğunu da sözlerine ekledi.
Büyükelçi GÖKÇE; “Türk şirketleri ihracat odaklı üretimleri ile Bulgaristan ekonomisine ciddi katkılar sağlıyor”
Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe; “Bu sene ticaret hacminin 5 milyar doları aşmasını bekliyoruz.” diye konuştu. Türkiye ile Bulgaristan’ın, iki yakın dost ve komşu ülke olduğuna dikkat çeken Büyükelçi Gökçe; “Türkiye, Bulgaristan’ın önde gelen 3. ticaret ortağıdır. Türk şirketlerinin Bulgaristan’daki yatırımları ön sıralardadır. En büyük müstakil sanayi yatırımı, bir Türk şirketler grubuna aittir. 2016 yılı sonu itibarıyla, Türk şirketlerinin yatırımlarının çerçevesi 2.2 milyar Dolar düzeyine ulaşmıştır. Bu durum, sahada verimli ölçek ekonomisi yaratan üretken bir kümelenmeyi ortaya çıkarmıştır. Türk yatırımlarının tamamı ihracat hedefli üretim yaparak, Bulgaristan ekonomisine önemli ihracat geliri ve katma değeri sağlamaktadır” dedi
Bulgaristan’da 55 büyük çaplı Türk şirketinin faal olduğuna ve yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağladığını da açıklamalarının devamında dile getiren Büyükelçi Gökçe; “ Türk şirketlerinin yatırımları imalat sanayii, tarımsal üretim, turizm, bankacılık ve sağlık sektöründe yoğunlaşmaktadır. Bu yatırımların Bulgaristan ekonomisine sağladığı doğrudan istihdam 10 bini aşmaktadır. Doğrudan ve dolaylı istihdamla birlikte, 50 bin dolayında kişi için ekonomik kazanç ve refah yaratılmaktadır” şeklinde konuştu.
Bulgaristan’ın Türk yatırımcılar için birçok avantajı bünyesinde barındıran bir ülke olduğunu ifade ederek açıklamalarını sürdüren T.C Sofya Büyükelçisi konuyla ilgili şu bilgileri aktardı;
“İkili ticarette gümrük vergilerinin sıfırlanması, AB mevzuatıyla uyumlaştırılan yerel uygulamalar, kurumlar ve gelir vergisi oranlarının % 10 seviyesinde olması, Türkiye’nin önemli üretim merkezlerine yakınlık, kara ve demiryolu ulaşımı imkânları, ikili ticaret ve yatırımda önemli kolaylaştırıcı unsurlar arasındadır.
Balkanlar’da en yüksek sayıda soydaşımız Bulgaristan’da yaşamaktadır. Sayıca daha fazla soydaş kökenli vatandaşımız Türkiye’de mukimdir. Çifte vatandaşlık sahibi soydaşlarımızın mevcudiyeti bir başka olumlu unsurdur. İki ülke arasındaki ilişkilerde merkezi konuma sahip soydaşlarımız, ekonomi, ticaret ve yatırım alanlarında her iki ülkede işadamlarına önemli kolaylaştırıcı avantajlar sunmaktadır. Lisan engelinin soydaşlarımız vasıtasıyla aşılması, yatırım ve ticaret ilişkileri bakımından önemli bir başka teşvik unsurudur.
Ticaret hacmimizin büyümesinde, her iki ülkenin ekonomilerinin yenilenmesi, genişlemesi ve gelişmesi, yeni yöntemlerin denenmesi, sanayi kümelenmelerinin sağladığı ölçek üretimi imkânları, fiziki komşuluk ve yakınlık, ikili ticarete konu mal ve hizmetlerde çeşitlenme etkili olmuştur.
Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler, bir yükselme eğrisi izlemektedir. İkili ticaret hacmimiz 2002 yılında 685.9 milyon Dolar seviyesindeyken, 2007 sonunda 4 milyar Dolar’a yükselmiştir. 2008 küresel krizinin olumsuz tesirleriyle gerileyen hacim, 2016 yıl sonunda 4.5 milyar Dolar’a çıkarmıştır. Bu artış, tesadüfi değildir; ticari ilişkilerin yapısal gücünü ortaya koymaktadır.
2016 yılı ihracatımız, önceki yıla kıyasla %42,2 artışla, 2.4 milyar Dolar düzeyinde gerçekleşmiştir. 2017’nin ilk 4 aylık döneminde ihracatımızın önceki yıla göre oransal artışı %31,6 olup, 836.3 milyon Dolar seviyesine ulaşmıştır. 2016 yılında ithalatımız, önceki yıla göre %5,1 azalarak, 2.1 milyar Dolar olmuştur. 2017 yılının ilk 4 aylık döneminde ithalatımız %22,3 artış göstermiş olup, 810.7 milyon Dolar seviyesine ulaşmıştır.
Türkiye’nin, kıta Avrupası ve AB ülkeleriyle ticaretinin karayoluyla taşınan kısmının önemli bölümü Bulgaristan üzerinden yapılmaktadır. Türkiye de, Bulgaristan taşımacılığına benzeri bir imkân sunmaktadır. Asya’dan Avrupa’ya uzanacak “Yeni İpek Yolu” ve “Kuşak-Yol Projesi”nin Türkiye ve Bulgaristan üzerinden geçecek “Orta Koridor” hattı tamamlandığında, ulaştırma alanındaki ortak kazanımlar artacaktır.
Enerji güvenliği alanında da önemli gelişmeler mevcuttur. Hazar Havzası’ndan beslenecek Güney Gaz Koridoru’nun TANAP ve TAP bağlantılarının 2018 sonuna dek tamamlanmasıyla, ekonomik işbirliği hızlanacaktır.
Büyükelçiliğimiz ve temsilciliklerimiz, Bulgaristan’da yatırım yapmak konusunda teşvik ederken, Türk yatırımcıların Bulgaristan’ın yatırım potansiyelini dikkate alarak, işbirliği imkânlarını geliştirmeye istek göstermelerinden mutluluk duyuyoruz.
İki ülkenin konumları göz önünde bulundurulduğunda, potansiyelin büyüklüğü görülecektir. Büyükelçiliğimiz Ticaret Başmüşavirliği ve Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası, Bulgaristan’ın tanıtımını ve bilinirliğini artırmak, görünürlüğünü yükseltmek, ikili ticaret ve yatırıma ivme sağlamak için birbirini tamamlayan önemli çalışmalar yapmaktadır.
Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası, her iki ülkede ticaret ve yatırım yapmaya istekli işadamlarına iyi bir referans noktasıdır. Bu yönüyle, yararlı bir tanışma ve danışma çerçevesi sunmaktadır.
Ticaret Müşavirliğimiz, şirketlerimize yönelik Bulgaristan ekonomisine ilişkin genel ve sektöre özel raporların hazırlanması, Türk ve Bulgar firmalarının eşleştirilmesi, Bulgaristan kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve şirketleriyle iletişim ve irtibat desteği sunulması, Bulgaristan ekonomisindeki gelişmeleri yansıtan haftalık haber bültenlerinin hazırlanması, Bulgaristan’da açılan kamu ihalelerinin takibi ve 2 milyon Bulgar Levası (1 milyon Avro) üzerindeki kamu ihalelerinin şirketlerimizle paylaşılması, yatırımcılarımız ve ihracatçılarımıza her türlü bilgi desteğinin sunulması, Türkiye’deki fuarların tanıtımı ve Bulgaristan şirketlerinin fuarlara yönlendirilmesi, belirli sektörlerde Türkiye’den ithalat yapmak isteyen büyük şirketlere ülkemizde alım heyetleri düzenlenmesi amacıyla çalışmalar yürütmektedir.
Türkiye ile Bulgaristan arasında ekonomi, ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesinde en önemli rolün özel sektörün dinamik çalışma esaslarına bağlıdır. Bu anlayışla, özel sektörün girişimlerini güçlü şekilde destekliyoruz. İki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda geliştirilmesi temel gayemizdir”
Türkiye-Bulgaristan İş Forumunda, “Avrupa Birliği’nin (AB) Teşvik Mekanizmaları, Bulgaristan Vergi Sistemi ve Oturma İzni Alma Prosedürleri, AB’ye İhracatta Bulgaristan’ın Lojistik Üs Olma Potansiyeli ve Avantajları, Dış Ticarette Finansman Enstrümanları ve Bulgaristan İş Gücü Piyasası – Güncel Durum ve Perspektifler” gibi çeşitli konularda oturumlar düzenlendi ve işadamlarına bilgiler verildi.