Makedonya Cumhuriyeti Başbakanı Zoran Zaev Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Başbakan Zaev, Türkiye ile Makedonya’nın, kökleri geçmişe uzanan kuvvetli bağlar ve dostluk duygularıyla birbirine bağlı olduğunu vurgularken, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 475 milyon dolar seviyesinden bir milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini söyledi.
Konuk başbakan, mevkidaşı Başbakan Binali Yıldırım tarafından resmi törenle karşılandı. Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen resmi tören, iki ülke milli marşlarının çalınmasıyla başladı. Makedonya Cumhuriyeti Başbakanı Zaev, tören kıtasını selamladı. Başbakan Yıldırım ve Zaev daha sonra baş başa görüşmeye geçti. Karşılama töreninde Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Makedonya hükümetinin Türk asıllı, Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Adnan Kâhil, Makedonya Parlamentosu Milletvekili ve Türk Hareket Partisi Genel Başkanı Enes İbrahim, bir diğer Türk milletvekili ve Türk Demokratik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Dr.Yusuf Hasani ve T.C Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara’da hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilen Başbakan Zaev, beraberindeki heyetle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni de ziyaret etti.
Başbakan Binali Yıldırım ve Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Çankaya Köşkü’ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Zaev’i Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Yıldırım, ziyaretin iki ülke arasında, kökleri geçmişe uzanan, kuvvetli bağlar ve kardeşlik duygularının önemli bir göstergesi olduğunu vurguladı.
İki ülke arasındaki güçlü kardeşlik ve dostluk bağının en temel unsurlarından birinin Makedonya’da yaşayan soydaşlar olduğunu belirten Yıldırım, Zaev ve heyetiyle Türkiye-Makedonya ilişkilerini bütün yönleriyle ele aldıklarını, gelecekte yeni potansiyellerin harekete geçirilmesi, ilişkilerin her alanda güçlendirilmesi konusunda mutabakata vardıklarını bildirdi.
Yıldırım, Türkiye ve Makedonya arasındaki mevcut ticaret hacminin iki ülke potansiyelini yansıtmadığının altını çizdiklerini aktararak, kısa süre içerisinde ticaret hacmini artırma konusunda mutabık kaldıklarını, bunu yaparken de ticaret dengesini sağlamayı önemsediklerini vurguladı.
Türk yatırımcıların Makedonya’daki yatırımlarının 1 milyar 300 milyon dolar seviyesine ulaştığını ve bundan memnuniyet duyduklarını ifade eden Yıldırım, Türk yatırımcıların ilgisinin artarak devam ettiğini, Başbakan Zaev’in Türk yatırımcıların önünü açacak çalışmalar konusunda kendilerine kapsamlı bilgi verdiğini kaydetti.
“Hedefimiz ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkartmak”
Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen çalışma yemeğine katıldı.
TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz çalışma yemeğinde yaptığı konuşmada Makedonya’ya Türk yatırımlarının son 10 yılda hızla arttığına dikkati çekerek, bu ülkede bankacılık, eğitim, sağlık, inşaat, tarım, tekstil, perakende ticaret ve turizm gibi çok farklı sektörlerde Türkiye sermayeli yaklaşık 100 iş insanının 1,2 milyar avroluk yatırımının bulunduğunu bildirdi.
Yavuz, çok sayıda Türk girişimcinin, Makedonya’da enerji üretim ve dağıtımı, tarım, hayvancılık, otelcilik, hastane gibi farklı sektörlere yönelik yatırımlar için ön araştırma ve fizibilite çalışmaları yaptığını vurgulayarak, “Her iki ülkenin potansiyeline bakınca, esasen daha yapacak çok iş var. Makedonya Güneydoğu Avrupa’nın kalbinde yer almakta ve dahil olduğu serbest ticaret anlaşmaları çerçevesinde 650 milyon nüfuslu bir pazara hitap etmektedir. Dolayısıyla Makedonya’yı tek başına değil, çevresindeki bölgenin potansiyeli ile birlikte ele alıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Makedonya’nın tarım, hayvancılık ve işlenmiş tarım ürünleri sektörlerinde yatırımcılar için cazip fırsatlar sunduğunun altını çizen Yavuz, şunları kaydetti;”Makedonya ile ülkemiz arasında mevcut serbest ticaret anlaşmasının yeniden müzakere edilmesini bekliyoruz. Böylece tüm tarım ürünlerinde de gümrük vergilerinin sıfırlanması ya da tavizli oranlar belirlenmesi sağlanacak. Bu alanda karşılıklı iş birliği potansiyelimizi harekete geçirmiş olacağız. Bu konuda Makedonya başbakanının desteğinizi istiyoruz. Ayrıca, ülkemizden kanatlı et ithalatında yaşanan sorunun aşılmasında Makedonya yetkililerin desteğini bekliyoruz. Makedonya’nın gelişmesi için elimizden gelen desteği vereceğiz.”
Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Türkiye’nin ülkesinin Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesini güçlü bir şekilde desteklediğini belirterek, “Bağımsızlığımızdan sonra Türkiye en büyük destekçimiz oldu. Türk iş insanlarına her zaman kapımız açık. Başbakan olarak vaktimin üçte birini iş insanlarına ayırıyorum. 10 yıl vergi almıyoruz. Buyurun gelin, yatırım yapın.” dedi.
Başbakan Zaev, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ile Makedonya’nın, kökleri geçmişe uzanan kuvvetli bağlar ve dostluk duygularıyla birbirine bağlı olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 475 milyon dolar seviyesinden bir milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini söyledi.
Makedonya ile iş yapan Türk iş insanlarının karşılaştıkları sorunların çözümü için çalıştıklarına işaret eden Zaev, “Türkiye, ülkemin Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesini güçlü bir şekilde destekliyor. Bağımsızlığımızdan sonra Türkiye en büyük destekçimiz oldu. Türk iş insanlarına her zaman kapımız açık. Başbakan olarak vaktimin üçte birini iş insanlarına ayırıyorum. İş insanlarına ayırdığım vaktin yarısını da Türk iş insanlarına ayırıyorum. Ben iş adamlığı yaparken Türk iş insanlarıyla çalıştım. 10 yıl vergi almıyoruz. Çalışanların bazı masraflarını da biz karşılıyoruz. Buyurun gelin, yatırım yapın. Makedonya Başbakanı, bakanları ve milletvekillerinden Türk iş insanlarına açık bir iş birliği daveti gönderiyoruz.” diye konuştu.
Ülkesindeki serbest ticaret bölgelerinin Türk iş insanları için Avrupa’ya açılan kapı olarak görülmesini isteyen Zaev, “Makedonya’nın çevresindeki bölgenin potansiyeli yüksek. Özellikle tarım, inşaat ve enerji alanında yatırımcılar için önemli fırsatlar var. Büyük şirketlere sesleniyorum. Ülkemde yatırım yapan bütün şirketler Makedonya şirketi olarak kabul ediliyor.” ifadesini kullandı.