Bu yıl onuncusu düzenlenen Astana Ekonomik Forumu (AEF) için siyaset, bilim ve iş dünyasının önde gelen isimleri Kazakistan’ın başkentinde bir araya geldi.
Bağımsızlık Sarayı’nda “Yeni Enerji – Yeni Ekonomi” başlığıyla açılan foruma 100 ülkeden 4 bin 395 temsilci katıldı. İki günde toplam 40 panel oturumu düzenlenirken, forumun ikinci günündeki genel oturumlarsa Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in başkanlığında yapıldı.
Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Daniyar Akishev “Kazakistan pozitif yapısal reformların hayata geçirildiği modern bir ülke. Şu an ülkemizin yabancı yatırımcılar için çok iyi fırsatlar sunduğu kanısındayız.” dedi.
Foruma, The Economist dergisi, The Bretton Woods Komitesi vakfı, BM, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Alman SAP şirketi gibi ünlü uluslararası kuruluşlar ve şirketlerin temsilcileri de katıldı.
Çok sayıda ekonomistin, devlet başkanlarının ve Nobel ödülü sahiplerinin bir araya geldiği organizasyonda güncel küresel ekonomik sorunlar ele alındı.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev forumda yaptığı konuşmada, GSYH’nin ülkelerin gerçek yaşam kalitesi ve insanların durumunu yansıtmadığını, ülkenin ekonomik gelişimiyle ilgili yanlış algı yarattığını söyledi.
Kongre merkezinde gerçekleşen forumun kapanışında konuşan Nazarbayev, Hindistan ve Pakistan’ın Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üye olmasıyla örgütün 1 milyar nüfuslu yeni bir küresel oyuncu hale geldiğini belirterek, yeni İpekyolu’nun canlanmasıyla bölgede yeni ekonominin oluşacağını söyledi.
Nazarbayev, dünyadaki teknolojik gelişimin ekonomik kalkınmanın tabiatını ve hayat tarzını tamamen değiştirdiğini ifade etti. Nazarbayev, 9 yıl önce başlayan ekonomik krizin nedenlerinin bugüne kadar belirlenmediğini, son 8 yıldaki en düşük dünya ticaret hacminin de 2016’da yaşandığını kaydetti.
Çevre kirlenmesinin de kritik duruma geldiğini vurgulayan Nazarbayev, “BM verilerine göre, sera gazı sorunu çözülmezse dünya ekonomisi 12 trilyon dolar veya dünya, GSYH’nin yüzde 16’sını kaybedecek.” dedi.
“Yeni yöntemlerin oluşturulması uluslararası gündeme getirilmeli”
Cumhurbaşkanı Nazarbayev, GSYH göstergelerinde birtakım kusurlar olduğunu belirterek, “GSYH, ülkelerin gerçek yaşam kalitesini ve insanların durumunu yansıtmıyor. Ülkenin ekonomik gelişimiyle ilgili yanlış algı yaratıyor. Bu konuda ülke zenginliklerinin hesaplanması için yeni yöntemlerin oluşturulması konusunun uluslararası gündeme getirilmesi gerekir.” şeklinde konuştu.
Uluslararası ödeme biriminin kabul edilmesi konusunu gözden geçirme zamanının geldiğini vurgulayan Nazarbayev, bunun kabul edilmesinin, dünyanın döviz savaşlarından ve spekülasyonlardan kaçınmasını sağlayacağını söyledi.
Ekonomik kalkınmanın temiz enerji temeline dayanması gerektiğine işaret eden Nazarbayev, Paris Antlaşmasının tüm ülkelerce uygulanması halinde küresel ısınmanın yavaşlayacağını ve dünya ekonomisinin 20 trilyon dolar artacağını kaydetti.
Hasanov; “Kazakistan’ı finans merkezi haline getirmek istiyoruz”
Türk Keneşi Genel Sekreteri Ramil Hasanov ise, Kazakistan’ın finans merkezi olması yönünde atılacak adımların gerek ülke gerekse tüm bölge için faydalı olacağını söyledi.
Forumu değerlendiren Hasanov, Kazakistan’ın finans merkezi olması için çalıştıklarını belirterek, “Kazakistan’ın atmış olduğu adımlar sadece kendisini için değil, hem bölge için faydalıdır.” İfadesini kullandı.
Hasanov, Kazakistan’ın finans merkezi olmasının komşu ülkelerin de hayat seviyesinin artmasını sağlayacağına dikkati çekerek, “Hayat seviyesinin yükselmesi radikalizmin azalması için bir fırsattır. Bugün her şeyi silah ve dövüş yoluyla değil, beyinle düşüncelerle çözmek mümkündür.” diye konuştu.