Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli otomobil projesine çok önem verdiğini hatırlatarak, “Mesele sadece otomobil üretmek değil, buradan ortaya çıkacak teknolojiyle, birikimle, tecrübeyle; dünyaya meydan okuyacak yeni ve çok iddialı bir çıkış ortaya koymaktır” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Türkiye’nin Otomobili Projesi, Ortak Girişim Grubu İşbirliği Protokolü İmza Töreni”ninde yaptığı konuşmada, yerli marka otomobil projesinin, otomobil markası oluşturmanın çok ötesinde bir önem taşıdığına işaret etti. Özlü, projenin Türk sanayisinin eşik atlaması, sanayinin 4.0’a transformasyonu ve dijital dönüşümü anlamına geldiğini söyledi.
Sanayi 4.0’ın bütün unsurlarına dokunan Türkiye’nin otomobili projesinin, Türk sanayisinin teknolojide sıçrama yapması, otonom sistemler, yürüyen yazılımlar, büyük veri, yapay zeka ve enerji depolama teknolojileri demek olduğunu vurgulayan Özlü, “Saygıdeğer Cumhurbaşkanım, sizin liderliğinizde ve himayenizde; Cumhuriyet tarihinin birçok ilkini gerçekleştirdik. Bütün proje yönetim süreçlerinde görev aldığım; Türkiye’nin kendi tasarımı ilk milli tankı ALTAY’ı, ilk savaş gemisi MİLGEM’i, ilk insansız hava araçları olan ANKA ve BAYRAKTAR’ı, ilk eğitim uçağı HÜRKUŞ’u, ilk silahlı helikopteri ATAK’ı sizin himayenizde ve desteğinizle hayata geçirdik.” diye konuştu.
“Türkiye’nin otomobilinin fazlası olacak, eksiği olmayacak”
Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde bir ilki gerçekleştirdiklerini ve Türkiye’nin ilk yerli otomobili için yola çıktıklarını dile getiren Özlü, “Yerli marka otomobilimiz; otomotiv sanayindeki bütün yeniliklere, dijitalleşmeye, dönüşüme, yazılımlara, taleplere ve trendlere cevap verir nitelikte olacak. Türkiye’nin otomobilinin fazlası olacak, eksiği olmayacak. Çıtamız yüksek, hedefimiz büyük. Sadece iç pazarda değil, dış pazarlarda da göz dolduran, farkındalık oluşturan bir marka ve küresel bir başarı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bakan Özlü, Türkiye’nin yerli marka otomobili için küresel ölçekte inceleme yaptıklarını, etütler, raporlar ve analizler hazırladıklarını anlattı. Türk otomotiv sanayisinin çok güçlü altyapısı, ana ve yan sanayisi, tasarım-üretim mühendisleri, tecrübesi ve kararlı bir siyasi iradesi olduğunu gördüklerine işaret eden Özlü, “Ancak özel sektörün, bu konuda ciddi bir motivasyona ihtiyacı vardı. Zatıalinizin kararlı tutumu sayesinde motivasyon kazandık, inandık ve bugünlere geldik. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, aynı masanın etrafında buluştuk ve yerli otomobili, bir ‘milli proje ve görev’ olarak ele aldık. Allah’a şükürler olsun ki güven veren, güçlü, uyumlu, aynı hedefe kilitlenmiş bir girişimci grubuyla bugün yola çıkıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
“Milli ve yerli sanayimiz daha ileri taşınacak”
İyi yetişmiş, vatansever ve işinin uzmanı tasarımcı, mühendis ve teknisyenlerin sürece katkıda bulunmak, bu binaya tuğla koymak için büyük heyecan duyduğunu belirten Özlü, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde otomotiv doktorası yapmış bir mühendis olarak, bu heyecanın ne demek olduğunu çok iyi bildiğini dile getirdi.
Özlü, bugün atılacak imzaların milli ve yerli sanayiyi daha da ileri taşıyacağını belirterek, “Bu imzalar bizi, dünyanın en büyük 10 ekonomisi olma hedefine ve 2023 vizyonumuza bir adım daha yaklaştıracak. Bu milli hedefe, ‘ben varım’ diyerek niyet beyan eden ve birazdan bu iş birliğine imza atacak olan girişimci grubuna, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı’na huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Çıktığımız bu yolda verdiğiniz sınırsız destek, büyük moral ve himayeleriniz için zatıalinize bir kez daha şükranlarımı ve saygılarımı arz ediyorum.” dedi.
“5 BABAYİĞİTE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Başbakan Binali Yıldırım’da önemli bir proje için bir araya geldiklerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin potansiyelini, gücünü en iyi şekilde değerlendirecek yerli marka otomobil için artık vaktin geldiğini söylemesiyle bu süreci resmen başlatıldığını hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve emeği geçen herkese teşekkür eden Yıldırım, “Yok mu bir babayiğit” çağrısına cevap veren 5 babayiğide de burada teşekkürlerimi sunuyorum, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı’na da teşekkür ediyorum. TOBB koordinasyonundaki beşli ortaklığın ülkemize ve taraflara hayırlı uğurlu olmasını Mevla’mdan niyaz ediyorum” ifadesini kullandı.
Başbakan Yıldırım, bu önemli projenin otomotiv sektörüne ve iş dünyasına yeni bir heyecan getireceğinden endişesinin olmadığını, bu projenin büyüyen, kalkınan, geleceğe kararlılıkla yürüyen Türkiye’nin başarılarına yeni bir başarı ekleyeceğini bildirdi.
“TARİHÎ BİR ADIM ATIYORUZ”
Ünlü boksör Muhammed Ali’nin, ‘Hayal gücü olmayan insanın kanatları yoktur’ sözüne atıfta bulunarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisiyle birlikte milletin de markası, tasarımı, mühendisliği, teknolojisi, üretimi ve pazarlaması Türk olan bir otomobile sahip olma hayalinin olduğunu söyledi.
Türkiye’de toplam 91 bin otomobilin satıldığı 2001 yılında böyle bir teşebbüsün ekonomik bulunmamasının gayet tabii olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ama geçtiğimiz yıl itibariyle yılda 757 bin otomobil satışına ulaşmış bir Türkiye’de bu konuda hâlâ adım atılmıyor olması, artık ülkemizin bir ayıbı hâline gelmişti. Hamdolsun bugün, işte bu ayıptan kurtulma yolunda tarihî bir adım atıyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin yerli otomobili konusunda yıllardır yaptığı çağrıların karşılık bulmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli otomobilin yapımını üstlenecek girişim grubundan hazırlık sürecini hızla tamamlayarak, en geç 2019’da otomobilin prototipini bitirmelerini ve 2021’de de satışına başlamalarını beklediğini söyledi.
“PİYASAYA SÜRECEĞİNİZ İLK OTOMOBİLİN TALİPLİSİ BENİM”
Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında özel bir yere sahip olan projede en küçük bir gecikme istemediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, girişim grubunun karşısına çıkacak sorunların çözümü, engellerin aşılması için Cumhurbaşkanı olarak bizzat yanlarında yer alacağını, gerekiyorsa sadece bu projenin takibi ve sıkıntıların bertaraf edilmesi için Cumhurbaşkanlığında bir ekibi görevlendirebileceğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü artık zaman kaybına tahammülümüz bulunmuyor. Mademki bu babayiğit arkadaşlarımız çıkıp ellerini taşın altına soktular, bize de onlara gereken her yerde omuz vermek, destek vermek düşer. Şimdiden ilan ediyor; piyasaya süreceğiniz ilk otomobilin, bedelini ödemek şartıyla taliplisi de benim” dedi.
2.Dünya Savaşına kadar olan dönemi otomotiv sektörünün başlangıç, 1980’lere kadar olan dönemi sıçrama dönemi olarak tanımlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1980’lerden bugüne kadar geçen süreçte sektörün küreselleştiğini, Güney Kore, Çin, Hindistan gibi yeni aktörlerin devreye girdiğini, son yıllarda ise hibrit otomobiller, elektrikli otomobiller, sürücüsüz araçlar gibi gelişmelere şahit olunduğunu hatırlattı. Türkiye’nin otomotiv sektörünün ilk üç dönemini kaçırdığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ama ülkemizin içinde bulunduğu şartlar, yani terör olayları, darbeler, siyasi istikrarsızlık ve toplumsal huzursuzluklar gibi faktörler buna imkân vermedi. Aynı hatayı bir kez daha yapmayacak, sektörün dördüncü değişim ve yükseliş dönemini inşallah ıskalamayacağız” ifadelerini kullandı.
Törenin sonunda, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın huzurunda iş birliği protokolünü imzaladı.